vrijdag 5 februari 2010

Rondje Friesland

Rondje Friesland:
Je kent dat wel; na een dag werken rij je naar huis en je neemt de dag nog even met jezelf door. In mijn geval is dat altijd onder het genot van twee auto’s verder hoorbare muziek. Als je veel met ICT bezig bent komt het nogal eens voor dat je op zo’n moment vast moet stellen dat je niet de denkbeeldige muur hebt neergezet die je aan het begin van de ochtend in gedachten had. Je hebt de hele dag hard gewerkt maar je doelen niet gehaald omdat een aantal andere ICT zaken zich plots aandienden, of die ene server waar je op dat moment van afhankelijk bent is bezig met een eigen traject.

Gistermiddag op mijn terugreis van Sneek naar Wirdum had ik een goed gevoel over het verloop van de dag. Terugkijkend zag ik een mooi gemetseld ICT muurtje staan.

Om 11:00 samen met Jan van Driel ge├»nterviewd door Ton van den Born van het Vakblad Groen Onderwijs. Door de vragen die gesteld worden over je loopbaan in het onderwijs met name je ICT werkzaamheden besef je dat er de laatste 10 jaar veel gebeurd is. OLC’s laptopkarren, digiborden, snelle internetverbindingen, het is er allemaal. Wat dat betreft zijn de randvoorwaarden voor het gebruik van ICT gewoon goed te noemen.

Ook op het gebied van beschikbaar digitaal leermateriaal heeft de klager weinig bestaansrecht en t.a.v. voorlichting en ondersteuning van docenten worden ook de nodige middelen ingezet. Als ECC ambassadeur mag ik hier mijn steentje in bijdragen.

Sneek was de derde VMBO locatie van AOC Friesland die ik samen met Jan bezocht voor het geven van een workshop ECC/ arrangeren. Na een centraal gedeelte waarin Jan het zoeken binnen de ECC en de arrangeertool behandelt gaan de docenten zelf aan de slag en maken een eigen arrangement. Docenten ondersteunen die enthousiast de kracht van de arrangeertool ontdekken is een dankbare taak. De deelnemers waren in de evaluatieronde erg positief en spraken de wens uit om een vervolgmiddag af te spreken. In maart hopen we in Heerenveen eenzelfde workshop te geven. Alle praktijkdocenten van AOC Friesland-VMBO hebben dan kennisgemaakt met de arrangeertool. Vanmiddag heb ik overleg met de docenten van locatie Buitenpost over het vervolg, waarna de andere locaties volgen.


2 opmerkingen:

Jan van Driel zei

Gaat AOC Friesland een modellenrol vervullen? Als het zo door gaat, denk ik van wel. Auke heeft het voor de 4 vmbo-locaties uitstekend georganiseerd en ook het voorgenomen vervolgtraject ziet er veelbelovend uit. Van Bert weten we inmiddels dat hij de gang op het MBO er flink in heeft zitten.

Proficiat heren!!!

Bert zei

Jan; wij gaan hier gewoon zo door!
Wij vinden de ECC en de mogelijkheden van het arrangeren een ontwikkeling voor het onderwijs waar we helemaal achter kunnen staan.

Bovendien werken we heel graag samen met de inspirerende mensen van het Ontwikkelcentrum!